Η πάθηση του κερατόκωνου

Ο κερατόκωνος είναι μία πάθηση του πρόσθιου διαφανούς χιτώνα του ματιού που ονομάζεται κερατοειδής. Φυσιολογικά ο κερατοειδής έχει σχήμα ομαλά σφαιρικό. Στον κερατόκωνο ο κερατοειδής αλλάζει σχήμα και γίνεται κωνικός ενώ ταυτόχρονα λεπταίνει προοδευτικά. Αυτή η παραμόρφωση του κερατοειδούς δημιουργεί σημαντικές διαταραχές στην όραση οι οποίες επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο κερατόκωνος είναι πάθηση που οφείλεται σε διαταραχή του κολλαγόνου από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο κερατοειδής. Συγκεκριμένα το κολλαγόνο είναι πιο μαλακό και οι συνδέσεις μεταξύ των ινών του κολλαγόνου είναι πιο χαλαρές. Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση χωρίς να είναι βέβαιο ότι η πάθηση κληρονομείται. Μπορεί να συνυπάρχει με κάποια σύνδρομα όπως το Ehlers Danlos ,το Down. Παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κερατόκωνο άτομα με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και σοβαρή εαρινή επιπεφυκίτιδα.

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.