Αντιμετώπιση του κερατόκωνου

Στα αρχικά στάδια η όραση μπορεί να βελτιωθεί με γυαλιά η μαλακούς τορικούς φακούς επαφής. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις βοηθούν οι ημίσκληροι φακοί επαφής χωρίς όμως να ανακόπτεται η εξέλιξη του κερατόκωνου. Σε πλέον προχωρημένες καταστάσεις όπου οι ημίσκληροι φακοί επαφής δεν μπορούν να σταθούν στον κερατοειδή έχει δοκιμασθεί η εμφύτευση ειδικών μικροσκοπικών ημικυκλικών δακτυλίων μέσα στον κερατοειδή αφού πρώτα δημιουργηθεί μια θήκη με την βοήθεια του Femtosecond Laser. Με αυτόν τον τρόπο ομαλοποιείται σε σημαντικό βαθμό το κεντρικό τμήμα του κερατοειδούς.

Η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης του κερατόκωνου είναι η Διασύνδεση του κολλαγόνου. Με αυτή την χειρουργική θεραπεία επιτυγχάνουμε να γίνει το μαλακό κολλαγόνο 300% πιο σκληρό. Έτσι σταθεροποιείται ο κερατόκωνος και ανακόπτεται η εξέλιξη του. Η τεχνική είναι σχετικά απλή ασφαλής και ανώδυνη. Ενσταλλάζεται μία βιταμίνη Β2 η οποία λέγεται ριβοφλαβίνη στον κερατοειδή και αφού διαποτισθεί πλήρως ο κερατοειδής, ακολουθεί έκθεση του κερατοειδούς σε υπεριώδες φως. Αυτό προκαλεί ισχυροποίηση των δεσμών ανάμεσα στις ίνες του κολλαγόνου του κερατοειδή με αποτέλεσμα την σκλήρυνση του. Για όλη την διαδικασία ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται όσο γίνεται γρηγορότερα με την πρώτη ένδειξη επιδείνωσης του κερατόκωνου.

Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις στις οποίες ο κερατοειδής έχει θολώσει ή το πάχος του είναι πολύ μικρό η έσχατη λύση είναι η μεταμόσχευση του κερατοειδούς.

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.