Διαθλαστικές επεμβάσεις με Excimer Laser

Επιφανειακή φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή - PRK

Σ’ αυτή την μέθοδο που αποτελεί την πιο απλή, η εφαρμογή του Excimer laser γίνεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς αφού πρώτα αφαιρεθεί το επιθήλιο του. Μετά την εφαρμογή του laser τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής μέχρι να αναπλασθεί το αφαιρεθέν επιθήλιο (3-4 ημέρες). Η επέμβαση διαρκεί 2-3 λεπτά για κάθε μάτι και είναι τελείως ανώδυνη. Η αναισθησία του ματιού γίνεται με αναισθητικές σταγόνες. Η αποκατάσταση της όρασης αρχίζει σταδιακά σε 5-6 ημέρες και προοδευτικά βελτιώνεται. Σε 10-15 ημέρες είναι άριστη.

Το PRK μπορεί να εφαρμοσθεί σε μυωπίες μέχρι 6-7 διοπτρίες και σε άτομα με σχετικά λεπτό κερατοειδή όπου αποκλείεται η μέθοδος LASIK. Το μειονέκτημα του PRK είναι η ενόχληση των πρώτων ημερών, ο μεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης της όρασης σε σχέση με το LASIK και η πιθανότητα θόλωσης του κερατοειδούς (haze) κυρίως σε υψηλές διορθώσεις. Αυτό μπορεί να προληφθεί με την χρήση κατά την επέμβαση της ουσίας μιτομυκίνη.

ΤRANS – PRK (διεπιθηλιακό PRK)

Είναι η πιο σύγχρονη μορφή PRK.Γίνεται με ένα συγκεκριμένο μηχάνημα Laser 8ης γενιάς το Amaris της Schwind. Το χαρακτηριστικό αυτής της μεθόδου είναι ότι ακόμη και η αφαίρεση του επιθηλίου γίνεται με το Laser(κυριολεκτικά δεν ακουμπά χέρι πάνω στο μάτι). Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μυωπίες έως 7 διοπτρίες και αστιγματισμούς έως 2 διοπτρίες. Σε σχέση με το κλασικό PRK υπερτερεί σε ότι αφορά την ταχύτητα αποκατάστασης της όρασης και οι ενοχλήσεις είναι πιο ήπιες.

LASIK

Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να διορθώσουμε μυωπίες μέχρι 12 διοπτρίες(εφ’ όσον το επιτρέπει το πάχος του κερατοειδούς) αστιγματισμό μέχρι 6 διοπτρίες και υπερμετρωπία μέχρι 6 διοπτρίες (μέθοδος εκλογής). Με την βοήθεια ενός μικροκερατοτόμου κόβεται ένα λεπτό στρώμα κερατοειδούς, ανασηκώνεται και αφού εφαρμοσθεί το Laser στο στρώμα του κερατοειδούς επανατοποθετείται το λεπτό flap του κερατοειδούς στην θέση του.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι 5 λεπτά για κάθε μάτι. Οι τυχόν ενοχλήσεις μετά την επέμβαση είναι ήπιες και περνούν σε λίγες ώρες. Η αποκατάσταση της όρασης είναι άμεση και οι ασθενείς βλέπουν άριστα από την επόμενη ημέρα. Οι ασθενείς μπορούν να εργασθούν από την επόμενη κιόλας ημέρα, χρειάζεται όμως προσοχή να μην τρίψουν τα μάτια τους για μερικές μέρες . Γι’ αυτό πρέπει να φορούν κατά την διάρκεια του ύπνου ειδική προστατευτική μάσκα.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του LASIK είναι η σταθερότητα του αποτελέσματος στον χρόνο. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να τηρηθούν αυστηρά, πρωτόκολλα που έχουν να κάνουν με την τοπογραφία και την παχυμετρία του κερατοειδούς. Σήμερα με την εμπειρία που έχουμε, τα αυστηρά πρωτόκολλα αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό από πριν την επέμβαση, ποιά μάτια πρέπει να αποκλείονται από το LASIK, ώστε να αποφύγουμε μελλοντικές επιπλοκές όπως η κερατεκτασία.

FEMTO - LASIK

Αποτελεί τον πιο σύγχρονο τρόπο εκτέλεσης του LASIK. Σε αυτή την μέθοδο χρησιμοποιούμε αντί για τον μικροκερατοτόμο για την δημιουργία του flap ένα νέο laser πολύ υψηλής συχνότητας το Femto Laser. Αυτό το Laser προσφέρει απόλυτη ακρίβεια στο μέγεθος και το πάχος του flap κατά την δημιουργία του. Αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα διότι έχουν εκλείψει επιπλοκές όπως ατελές ή ανώμαλο flap που υπήρχαν παλιά με τους μικροκερατοτόμους. Επίσης επειδή μπορούμε να δημιουργήσουμε λεπτότερο flap (100μ) με απόλυτη ακρίβεια, σε άτομα με σχετικά μικρό πάχος κερατοειδούς μπορούμε να διορθώσουμε μεγαλύτερες μυωπίες με ασφάλεια.

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.