Επέμβαση γλαυκώματος - τραμπεκουλεκτομή

Είναι η πλέον διαδεδομένη χειρουργική αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Όπως είναι γνωστό το γλαύκωμα οφείλεται στην αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση η οποία συνήθως προκαλείται από την μειωμένη αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού του ματιού. Στόχος αυτής της επέμβασης είναι να αυξήσουμε την αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού δημιουργώντας νέα δίοδο αποχέτευσης.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και με σταγόνες) και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Κατ’ αυτήν δημιουργείται στο πάνω μέρος της γωνίας του προσθίου θαλάμου(κάτω από το πάνω βλέφαρο) μία μικρή τρύπα η οποία καλύπτεται από σκληρικό κρημνό και επιτρέπει την έξοδο του υγρού του ματιού κάτω από τον επιπεφυκότα από όπου διοχετεύεται στην κυκλοφορία. Ο ασθενής πηγαίνει αμέσως στο σπίτι του και μετά από 3-4 ημέρες επιστρέφει στις δραστηριότητες του.

Η επέμβαση είναι επιτυχής σε ποσοστό πάνω από 80% και ρυθμίζει την πίεση σε επίπεδα κάτω από 17mm/Hg. Αυτό που βλέπουμε συχνά είναι ότι μετά από κάποια χρόνια από την επέμβαση μπορεί να μην ρυθμίζεται τόσο καλά η πίεση όσο στην αρχή. Αυτό οφείλεται στην ουλοποίηση που δημιουργείται σε ορισμένες περιπτώσεις στην περιοχή της τραμπεκουλεκτομής. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό εάν χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση η ουσία μιτομυκίνη , η οποία αναστέλλει την ουλοποίηση. Εάν παρ’ όλα αυτά μετά από χρόνια η τραμπεκουλεκτομή κλείσει και η πίεση πλέον δεν ρυθμίζεται ,μπορούμε να επαναλάβουμε την επέμβαση σε άλλο σημείο του ματιού ή να τοποθετήσουμε εξωτερική βαλβίδα (όπως Ahmed, Molteno, Express κλπ).

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.