Η αντιμετώπιση του καταρράκτη

Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά. Δεν υπάρχουν φάρμακα είτε σε σταγόνες είτε από το στόμα που να θεραπεύουν ή να καθυστερούν την εξέλιξη του καταρράκτη. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Εδώ και πλέον από μία εικοσαετία εφαρμόζεται μία χειρουργική μέθοδος με υπερήχους που ονομάζεται φακοθρυψία. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας των μηχανημάτων φακοθρυψίας αλλά και των χειρουργικών τεχνικών η εγχείρηση του καταρράκτη έχει γίνει σε έμπειρα χειρουργικά χέρια μία γρήγορη (περίπου 10-15 λεπτά),απόλυτα ασφαλής, ανώδυνη και άκρως αποτελεσματική μέθοδος. Η αναισθησία του ματιού γίνεται με ειδικές αναισθητικές σταγόνες (δεν χρειάζεται σχεδόν σε καμία περίπτωση να κάνουμε ένεση). Ο καταρράκτης κονιορτοποιείται (σπάει σε μικροσκοπικά κομματάκια) και αναρροφάται με το μηχάνημα φακοθρυψίας. Όλη η επέμβαση γίνεται μέσα από δύο μικρές τομές 1 και 2,5mm και είναι τελείως αναίμακτη. Αφού γίνει πλήρης καθαρισμός του περιφακικού σάκου (ο οποίος πρέπει να μείνει ακέραιος) τοποθετείται ένας τεχνητός ενδοφακός μέσω της τομής των 2,5mm. O ενδοφακός είναι απόλυτα βιοσυμβατός, παραμένει στην θέση που τον τοποθετούμε για όλη την ζωή του ασθενούς και εξασφαλίζει άριστη όραση, εφ’ όσον φυσικά δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα στο μάτι του ασθενούς κυρίως στην ωχρά και το οπτικό νεύρο. Ο ασθενής αμέσως μετά την επέμβαση πηγαίνει στο σπίτι του και από την επόμενη μέρα μπαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες του, προσέχοντας μόνο να βάζει τις σταγόνες που του δίδονται μετεγχειρητικά και για ένα διάστημα μιας εβδομάδος να μην τρίψει και πλύνει με νερό το χειρουργημένο μάτι του.

Η εξέλιξη των ενδοφακών έχει βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση της μετεγχειρητικής όρασης και την απαλλαγή των ασθενών από τα γυαλιά. Έτσι έχουμε τορικούς ενδοφακούς για διόρθωση προϋπάρχοντος αστιγματισμού, πολυεστιακούς ενδοφακούς για την αντιμετώπιση και της πρεσβυωπίας. Αυτοί οι ενδοφακοί και κυρίως οι πολυεστιακοί πρέπει να τοποθετούνται σε περιστατικά μετά από αυστηρή επιλογή γιατί μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα οπτικά προβλήματα στην μετεγχειρητική όραση. Έτσι σήμερα κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να πούμε ότι η εγχείρηση του καταρράκτη είναι συγχρόνως και μία διαθλαστική επέμβαση η οποία αποβλέπει στην απαλλαγή από τα γυαλιά.

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.