Η θεραπεία του γλαυκώματος

Φαρμακευτική θεραπεία

Πάντοτε ξεκινάει η θεραπεία του γλαυκώματος με ενστάλαξη αντιγλαυκωματικών κολλυρίων. Επειδή η πάθηση είναι χρόνια η θεραπευτική αγωγή πρέπει να συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής. Μπορεί να ρυθμιστεί η ενδοφθάλμιος πίεση με ένα κολλύριο μόνο ή να χρειασθεί συνδυασμός κολλυρίων. Μερικές φορές μετά από χρόνια κάποια φάρμακα σταματούν να έχουν την ίδια δραστικότητα οπότε τότε ή αλλάζουμε την θεραπευτική αγωγή με άλλους συνδυασμούς φαρμάκων ή ακολουθούμε άλλες θεραπείες. Ομοίως εγκαταλείπουμε τα κολλύρια και ακολουθούμε άλλες θεραπείες εάν ο ασθενής δεν συμμορφώνεται με την αγωγή. Τα τελευταία χρόνια πάντως διαθέτουμε εξαιρετικά φάρμακα τα οποία με μία σταγόνα την ημέρα στις περισσότερες περιπτώσεις ρυθμίζουν καλά την ενδοφθάλμια πίεση.

Laser

Δρα συμπληρωματικά με την χρήση κολλυρίων. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η τραμπεκουλοπλαστική στο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Μπορεί να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση 2-3 μονάδες. Άλλη μέθοδος είναι η ιριδοτομή με Yag Laser στο οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Αυτή η μέθοδος μπορεί να γίνει και προφυλακτικά.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική αντιμετώπιση επιβάλλεται όταν η ενδοφθάλμια πίεση δεν μειώνεται στα επιθυμητά επίπεδα με τα φάρμακα ή ο ασθενής αδυνατεί να τα βάλει ή δεν συμμορφώνεται. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές όπως η τραμπεκουλεκτομή (η πιο συνηθισμένη) , η βαθειά σκληρεκτομή, η βισκοκαναλοστομία κ.α. Η πλέον διαδεδομένη τραμπεκουλεκτομή ελέγχει την πίεση στο 85% των περιπτώσεων. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η τοποθέτηση ειδικής βαλβίδας όπως Ahmed, Molteno, Express κ.λ.π.

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.